29 ene 2009

Bromera publicarà l’última novel•la de John Updike

Terrorista, editada per Bromera en 2007, és una de les obres de l’autor més valorades.

Valencia, 29/01/2009
L’escriptor nord-americà John Updike, desaparegut dimarts passat a l’edat de 76 anys, ha bastit una carrera literària sòlida i prolífica reconeguda igualment per crítica i públic. El seu estil àcid, arriscat i implacable ha esbossat com ningú el retrat, gens indulgent, de la societat del seu país, gaudint d’un respecte pràcticament unànime, fins i tot, de part de novel•listes allunyats de la seua estètica com Margaret Atwood, qui va afirmar «que cap escriptor nord-americà no havia escrit tantes obres i de tanta qualitat durant tant de temps».
Bromera té previst incorporar en el seu catàleg l’última novel•la de l’autor, publicada als EUA l’octubre de 2008. Es tracta de Les vídues d’Eastwick, una novel•la perversament deliciosa que revisita les tres bruixes d’Eastwick, ara vídues, escapant juntes del passat que encara les acosa. Les bruixes d’Eastwick, va ser publicada ara fa vint-i-cinc anys i ha esdevingut una de les seues novel•les més populars. El director de cinema George Miller va ser l’encarregat de realitzar la versió cinematogràfica que no va convéncer l’autor i per la qual va decidir escriure aquesta seqüela. L’editorial té també publicada en la col•lecció «L’Eclèctica» Terrorista, una de les obres més valorades d’Updike i un exemple molt revelador de la seua obra. Entre els molts elogis que va rebre, el diari The Independent la va qualificar com «una de les millors novel•les que ha publicat aquest mestre de la narrativa». En Terrorista, Updike va crear un thriller apassionant que va més enllà de l’anàlisi superficial del terrorisme islamista i ens endinsa en la ment d’un jove que planeja immolar-se.
Updike va afirmar en la revista The Paris Review: «No puc preocupar-me massa del que diguen els crítics de la meua obra. Si és bona, ressorgirà en un parell de generacions i perdurarà. Si no, s’enfonsarà. Però mentrestant, m’haurà proporcionat un mitjà de vida, certes ocasions d’oci i les satisfaccions íntimes pròpies dels artesans». La carrera que Jonh Updike va encetar amb un llibre de poemes conclou ara, mig segle després, amb un llegat de més de cinquanta obres de tots els gèneres que conformen un retaule magistral i únic de la societat del seu país.
John Updike (Pennsilvània, EUA, 1932) ha sigut un dels grans mestres de la narrativa nord-americana contemporània, autor d’una obra vasta que abraça poesia, assaig, narració breu i novel•la. Per la seua extensa obra ha sigut guardonat amb els premis Pulitzer, el Nacional del Llibre, el Nacional dels Crítics Literaris i el PEN/Faulkner, entre altres distincions. Updike és considerat un dels cronistes més acerbs de la societat americana de la segona meitat del segle XX i el començament del segle XXI.