- Els científics d'aquesta unitat mixta investiguen noves vies per a obtindre recursos hídrics, per exemple, a través de la captació de l'aigua condensada en la boira.
- Analitzaran les tendències de temperatures i precipitacions per a fer un seguiment del canvi climàtic a la conca mediterrània occidental.

La Universitat de València ha creat un laboratori de Meteorologia-Climatologia a través de la constitució d'una unitat mixta d'investigació juntament amb el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM). La recerca d'aquesta plataforma, en la qual participen els departaments de Geografia i de Física de la Terra i Termodinàmica, permetrà profunditzar en l'anàlisi dels riscos meteorològics de la Mediterrània, concretament, les precipitacions torrencials, els incendis forestals i les temperatures extremes, tant onades de fred com de calor.
Una de les línies prioritàries de recerca del Laboratori són els processos atmosfèrics de la conca mediterrània "a fi d'intentar ajudar a la millora del pronòstic dels riscos meteorològics, com també avançar en la seua modelització", explica la cap de la unitat, la professora de Geografia
Física María José Estrela. De fet, els científics de la UV i el CEAM manifesten el seu interès en conèixer i descriure les tendències atmosfèriques de futur en la Comunitat Valenciana en precipitacions i temperatura, a fi d'analitzar amb més detall l'impacte del canvi climàtic en la conca mediterrània occidental.
NOU JACIMENTS HÍDRICS I USOS AMBIENTALS
Un altra de les iniciatives del Laboratori de Meteorologia-Climatologia és avançar en la recerca de nous jaciments de cabals. Així, per exemple, els experts treballen en la viabilitat de captar una de les entrades més desconegudes al sistema hídric, com és l'aigua de boira concentrada en els
cims de les muntanyes. Fins ara, els resultats dels projectes que s'han dut a terme mostren que l'aigua de boira "pot constituir un important input afegit al nostre sistema hidrològic", apunta Estrela. Tant és així, que les taxes anuals de rendiment arriben, en llocs del sud de la Comunitat
Valenciana, a valors tan elevats com 7 litres/m2/dia. A més a més, aquesta aportació de cabals, en molt indrets, pot ser l'únic al llarg de l'estiu.
Aquest bons resultats porten al Laboratori de Meteorologia-Climatologia a continuar l'avaluació de l'ús potencial de l'aigua de boira en la regeneració de la coberta vegetal en els ecosistemes degradats del territori autonòmic, com també en la lluita contra incendis forestals ja que són recursos que poden abastir basses d'aigua.