Valencia, 29/05/2009
El jurat dels Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians, atorgats per l´AELC en la seua XIX edició i format per Xavier Aliaga, Manuel Baixauli, Esperança Camps, Ramon Guillem i Jaume Pérez Montaner, ha decidit concedir els guardons d´aquesta convocatòria als següents llibres:
-Assaig: Isabel-Clara Simó, per Adéu, Boadella (L’arquer)
-Narrativa: ex aequo. Salvador Company per Silenci de plom (ed.62) i Isidre Martínez Marzo per Cementiri dels Anglesos (3i4)
-Poesia: ex aequo. Josep Mª Balbastre, per Gradual (Denes) i Teresa Pascual per Rebel•lió de la sal (Pagès)
-Teatre: Antoni Torreño per Deesses per nassos (Bromera)
Pel que fa al premi Difusió de la Literatura la Junta de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (àmbit de País Valencià) l’ha atorgat al Quadern, suplement cultural de l´edició valenciana del diari El País.
Els premis es lliuraran en un acte que tindrà lloc a València esta nit a l’hotel Astoria Palace), i on es retrà homenatge a l’escriptor Lluís Alpera, amb parlaments de Marc Granell i Jaume Pérez Montaner.
Sobre les obres guanyadores:
Adéu, Boadella (L’arquer), d´Isabel-Clara Simó, està plantejat com una carta oberta a aquest director teatral, on l´autora li diu que en realitat si ell se´n va de Catalunya no és pel nacionalisme català, com ell afirma, sinó més senzill que tot això: perquè ha perdut el favor del públic català, perquè el públic ha deixat de riure-li unes gràcies que ja no li fan gràcia. “Les conspiracions són fruit de la imaginació d´un home d´un talent enorme que no pot veure el seu teatre buit”.
Silenci de plom (Eds. 62), de Salvador Company, és una novel.la complexa i ambiciosa, que demostra un perfecte domini de les veus narratives. Una redona màquina literària bastida a través de tres eixos narratius que a poc a poc aniran lligant-se en l´espiral de la ficció fins al sorprenent desenllaç final. Amb una prosa pulcra i elegant Company ens ofereix una obra obsessiva sobre la identitat i l´absència, sobre la mort i els abismes. Aquesta obra va guanyar el premi Joanot Martorell.
Cementiri dels anglesos (3i4), d´Isidre Martínez Marzo, ens parla d´una història revelada a través de la lectura d´unes làpides en el Cementiri dels Anglesos de Dénia. La memòria d´una família canadenca, tres generacions enrere, que abandona la Terranova nativa per dedicar-se a Dénia al negoci de la pansa. L´obra ja ha estat guardonada amb el premi Ciutat d´Elx.
Gradual (Denes. Edicions de la Guerra), de Josep Maria Balbastre, ja havia guanyat amb anterioritat el premi Manuel Rodríguez Martínez d´Alcoi. Es tracta d´un poemari compacte, d´una força inusual que va en augment a mesura que avança el llibre, poema rere poema, fins al darrer esclat: una contundent part final composta per un grup de poemes en prosa.
Rebel•lió de la sal (Pagès editors), de Teresa Pascual, és un poemari sobre el silenci, sobre el dolor i l´absència, escrit en decasíl.labs i hexasíl•labs, despullat de tota retòrica buida. En aquest llibre Pascual aposta per una poesia més conceptual, per un pensament que continga i expresse les emocions, però que apunta a la veritat més pregona, al centre de les coses. L´obra va guanyar el Premi de la Crítica Catalana.
Deesses per nassos (Bromera), d´Antoni Torreño és una divertídissima obra on es revisa la història de la humanitat i els seus valors. Demèter i Persèfone decideixen desobeir la imposició per la qual mare i filla s´ha de separar cada tardor. Així, Persèfone no tornarà als inferns i les dues deesses s´amagaran de la policia de l´Olimp entre els humans i aterraran en distintes èpoques i distintes cultures.