NOTICIAS DE LA COMUNITAT VALENCIANA (NCV):
Alicante, Castellón y Valencia. www.noticiascomunitat.com (.es)


Síguenos también en Puntocomunica.com...

7 nov 2009 NCV (Noticias Comunitat Valenciana)

Maria Carme Roca guanya el Premi Bancaixa de Narrativa JuvenilL’escriptor castellonenc


Pep Castellano és el guardonat amb el Vicent Silvestre



València, 07/11/09
Aquest divendres, 6 de novembre, s’ha fet públic el nom dels guanyadors dels guardons juvenil i infantil dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2009. El jurat ha decidit premiar Fantasfrizy, de Maria Carme Roca amb el XIV Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil, i Bernat, un científic enamorat, de Pep Castellano, amb el XIV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, mentre que ha distingit com a finalista del Premi Bancaixa La violinista de París, de Joan Pla.

El jurat del XIV Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil –dotat amb 18.000 € per l’entitat bancària– ha estat format per Francesc Gisbert, guanyador de l’edició anterior; Manel Joan i Arinyó; Enric Salom; Carlos Correal, i María José Obiol. Fantasfrizy és una novel•la que homenatja l’escriptora anglesa Helen Beatrix Potter. La seua protagonista, Hannah Potter, apareix fotografiada al costat d’un fantasma. Qui era aquell fantasma? I sobretot, què vol? Prompte descobriran que hi ha una relació entre aquesta parenta i el fantasma, que malda per personificar-se sense massa èxit.

El germà menut de Hannah, Harry, creu que deu ser perquè és un espectre friki i crazy, un autèntic fantasfrizy.
Maria Carme Roca (Barcelona, 1955) és historiadora i filòloga, i es va dedicar a l’ensenyament durant dotze anys. Des del 1997 ha publicat una quarantena de títols, tant per al públic infantil i juvenil com per a l’adult. Per la seua trajectòria, ha rebut diversos premis, com ara el Nèstor Luján de novel•la històrica per Intrigues de palau, el Barcanova de literatura infantil per Akanuu, l’arquer persa, el White Raven’s per El faedor de mentires, el Lola Anglada de contes per a infants per On s’amaga la por o el Don-na de narrativa per El darrer buit, entre altres.

La violinista de París, de Joan Pla, ha estat distingida com a finalista del Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil. Aquesta obra és una història d’amor entre un jove estudiant de Belles Arts i la violinista de la Place du Tertre, que desembocarà en una aventura trepidant per terres de Bretanya. El seu autor, Joan Pla (Artana, 1942) ha exercit com a mestre de Secundària al llarg dels seus anys d’activitat professional. Com a escriptor, es va estrenar amb una novel•la que ha resultat emblemàtica en la nostra literatura: Mor una vida, es trenca un amor, fins a sumar un total de prop de cinquanta títols per a tots els públics.

Bernat, el científic enamorat, de Pep Castellano, ha estat l’obra seleccionada pel jurat del XIV Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, format per Lourdes Boïgues –guardonada en l’última edició–, Teresa Broseta, Josep Millo, Joan Vives i Carlos Correal. El guardó, dotat amb 4.000 € per Edicions Bromera, ha correspost a un relat senzill, actual i divertit, protagonitzat per una xiqueta futbolista, un científic boig i un seguit d’amics i familiars que tots plegats saben amanir un còctel d’embolics divertits.

Pep Castellano (Albocàsser, 1960) és pedagog, escriptor i contacontes. També participa com a col•laborador en programes de ràdio i en la premsa escrita. Ha pubilcat una trentena de llibres, la majoria de literatura infantil i juvenil, pels quals ha rebut guardons com ara el Samaruc, el Ciutat de Borriana, l’Enric Valor, el Ciutat de Torrent o el Carmesina.

Tot i que el veredicte s’ha donat a conéixer el 6 de novembre, els guanyadors rebran l’estatueta dissenyada per Manuel Boix el pròxim 13 de novembre, en el transcurs de la tradicional gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. El IV Premi de Teatre Ciutat d’Alzira, tanmateix, ja té guanyador, Piti Español, amb Mans quietes!, que es va fer públic al juliol en el decurs dels Encontres de Teatre a l’Estiu d’Alzira. Els guardonats de la resta de categories es coneixeran durant aquesta vetlada literària: el XXI Premi de Novel•la Ciutat d’Alzira –dotat amb 18.000 € per l’Ajuntament–, el XV Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General –que la Universitat de València patrocina amb 18.000 €–, l’XI Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –dotat per aquesta entitat amb 10.000 €– i el IV Premi de Poesia Ibn Jafadja –patrocinat per la UNED amb 6.000 €.