NOTICIAS DE LA COMUNITAT VALENCIANA (NCV):
Alicante, Castellón y Valencia. www.noticiascomunitat.com (.es)


Síguenos también en Puntocomunica.com...

13 feb 2010 NCV (Noticias Comunitat Valenciana)

Malestar entre el professorat de llengües davant les proves homologades de llengües

El Sindicat no descarta convocar concentracions de protesta si no s’atenen les demandes del professorat

València, 13/02/2010
Aquesta setmana s’han realitzar assemblees de professorat de llengües estrangeres a les ciutats d’Alacant, Castelló i València, congregant a representants de departaments de francés i anglés de més de 65 centres. Les assemblees han analitzat l’ordre de Conselleria que regula les proves homologades per a l’obtenció del Certificat de Nivell Bàsic de llengües estrangeres en secundària, publicada en el DOCV el passat 14 de gener (consulteu en el DOCV).

En aquestes reunions, va quedar palés el profund malestar d’un col·lectiu que veu com el seu treball quotidià resulta sovint interromput per la realització d’altres tasques que la Conselleria va afegint al seu horari sense contrapartida ni previsió (proves extraordinàries de graduat escolar, proves de nivell, proves de llengües estrangeres per alumnat que realitza pràctiques a l’estranger, proves de llengües per les beques Bancaixa, i, ara, les proves homologades de nivell bàsic). Cal destacar que la realització de totes aquestes proves va en detriment de la docència, ja que l’alumnat regular perd hores lectives si la prova en qüestió coincideix amb les seues hores de classe.

A les assemblees, el professorat va arribar a les següents conclusions:
1.- Tal i com estan plantejades, les proves homologades responen a un desconeixement i nul·la planificació de l’ensenyament de llengües. Si l’administració vol un ensenyament d’idiomes de qualitat, ha d’afrontar la qüestió des dels fonaments i no des de la teulada: cal una adaptació dels currículums de llengua de tots els nivells al Marc Europeu Comú de Referència (com resa una resolució del 2008 del Consell de Ministres de la Unió Europea), ha de garantir els desdoblaments a totes les classes de llengües, ha d’invertir en dotació material (aules de llengua, laboratoris d’idiomes, etc) i en formació del professorat.
2.- Ja existeix una prova d’aquestes característiques, realitzada a les Escoles Oficials d’Idiomes. Si realment es vol apostar per una certificació adreçada a l’alumnat de secundària i cicles formatius, s’han de crear els mecanismes des d’una nova perspectiva (adaptant currículums, etc) i no carregar al professorat amb el volum de treball que representa una duplicació de proves.
3.- Només unes proves úniques per a tots els centres poden garantir la igualtat d’oportunitats del nostre alumnat i la uniformitat en la qualificació. El fet que, al País Valencià, acaben havent al voltant de 800 proves d’anglés i de francés (l’italià i alemany s’imparteixen en un número reduït de centres) pot crear greuges comparatius entre el nostre alumnat. Aquesta prova hauria de ser externa i elaborada per una comissió formada per professorat voluntari.
4.- Cal un reforç de personal provinent de la borsa de treball, per tal de fer-se càrrec de les activitats docents que no podran ser ateses pel professorat que estiga realitzant la prova.
A més, i per la desagradable sorpresa de molt del professorat present, a alguns centres havia arribat una instrucció de l’administració en la qual s’establien una ampliació de matrícula i unes possibles dates de realització dels exàmens que el professorat va qualificar de ‘totalment impossibles’: 16, 17 i 22 de març. Aquesta instrucció, que ha creat confusió als centres, està en clara contradicció amb l’ordre de 23 de desembre, on s’estableix que és la Junta d’Avaluació de cada centre la que estableix aquestes dates (de fet, en alguns centres les proves comencen la setmana que ve, per tal de no entorpir les avaluacions).

STEPV ja va informar en el seu moment dels problemes que generava aquesta ordre i va iniciar una campanya en els centres i als departaments de llengües perquè manifestaren el seu malestar.

El Sindicat no descarta convocar concentracions de protesta davant les Direccions Territorials si no s’atenen les propostes del professorat afectat i continuarà convocant i acudint a assemblees per a informar al professorat i recollir les seues reivindicacions.

Buscar en NCV

Hemeroteca NCV